Näin varaudut sähköpulaan

Jokaiselle äänekoskelaiselle on lähetetty kotiin esite, jossa kerrotaan miten sähköpulaan voi varautua ja miten sellaisen aikana ja jälkeen toimitaan. Voit ladata esitteen pdf-muodossa itsellesi tästä

On mahdollista, että Suomessa tulee talvipakkasilla pula sähköstä ja sähkön saantia joudutaan jopa ajoittain rajoittamaan.

Mahdollinen sähköpula on tilanteena epätavallinen, mutta sitä ei tarvitse pelätä: loppujen lopuksi kyse on vain sähkökatkosta, eli siihen voi varautua aivan normaalisti niin kuin mihin tahansa sähkökatkoon.

Miten sähköpula voi syntyä

Sähköpulalla tarkoitetaan sitä, että Suomen voimalaitosten tuotanto ja sähkön tuonti naapurimaista eivät riitä kattamaan joka hetki sitä määrää sähköä, jolle olisi kulloinkin tarvetta.

Jokainen voi omilla toimillaan eli sähkön käytön vähentämisellä ja ajoittamisella vaikuttaa siihen, että vaikeaa sähköpulatilannetta ei synny.

Sähköpulan riski on suurin silloin kun sähköä kulutetaan eniten, eli ns. huipputunteina arkisin klo 7 – 10 ja 17 – 20 välisinä aikoina. Erityisen haasteellisia ovat tyynet pakkaspäivät, jolloin sähkölämmityksen tarve on suuri, mutta tuulivoimaa ei ole saatavilla. Myös sateet eli vesivoiman tilanne vaikuttavat sähkön saatavuuteen.

Jos sähköpula syntyy, kyseessä on valtakunnan tason tilanne ja tällöin päätiedotusvastuu on työ- ja elinkeinoministeriöllä sekä kantaverkkoyhtiö Fingridillä. Paikalliset jakeluverkkoyhtiöt kuten Äänekosken Energia huolehtivat viestinnästä omille asiakkailleen.

Tutustu energiansäästövinkkeihin hyvissä ajoin

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiansaasto_on_varautumista

https://www.astettaalemmas.fi/

Näin varaudut sähkökatkoon

Mieti etukäteen, miten pärjäät sähkökatkon aikana kotona. Mitä syöt, miten laitat ruokaa ja huolehdit valaistuksesta ja pysyt lämpimänä? Muista laittaa 72 h kotivara kuntoon!

Jokaisen pitäisi varautua niin, että pärjää kotona kolme vuorokautta eli ilman sähköä.

Huolehdi riittävästä juomavedestä ja muusta kotivarasta. Juomavettä tulee varata 2 litraa päivässä jokaista perheenjäsentä kohden.

Kotivaraksi kannattaa valita ruokia, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä ja joita voi mieluusti syödä tarvittaessa kypsyttämättä. Näitä ovat esimerkiksi säilykkeet, myslit, mehut, näkkileivät, korput, kuivatut hedelmät, pähkinät ja siemenet. Iskukuumennettu maito säilyy huoneenlämmössä kuukausia.

Varaa vain sellaista ruokaa, jota tulee normaalistikin käytettyä. Näin elintarvikkeet eivät pääse vanhentumaan eikä hävikkiä synny.

Kotivaraan kuuluu myös esim. käteinen raha, patterit, kynttilät, paristokäyttöiset lamput, paristokäyttöinen radio, ensiaputarvikkeet, kipu- ja kuumelääkkeet sekä henkilökohtaiset reseptilääkkeet.

Lisätietoa:

https://72tuntia.fi/

Sähköpulan kolme asteikkoa ja miten niissä toimitaan

Sähköpulatilanne voi syntyä vähittäin tai äkillisen häiriön seurauksena. Fingrid kuvaa siirtymää sähköpulatilanteeseen kolmiportaisella asteikolla. Kahdella ensimmäisellä portaalla eli sitä mukaa kun sähköpulan riski kasvaa, on tärkeää leikata omaa sähkön ja energian kulutusta ja valmistautua varsinaiseen sähköpulatilanteeseen eli siihen, että omat sähköt katkaistaan.

Kolmannella asteikolla paikallinen jakeluverkkoyhtiö leikkaa Fingridin ohjeen mukaan alueen sähkön saantia. Sähkökatkoja kierrätetään alueittain niin, että sähkön saanti on keskeytetty maksimissaan noin kaksi tuntia ja sen jälkeen sähkö on päällä vähintään neljä tuntia. Tämä sykli voi toistua useita kertoja.

Kun sähköverkon kuormitusta rajoitetaan suunnitellusti, ajoittain toistuvien katkosten avulla voidaan välttää koko sähköverkon hallitsematon romahtaminen, joka voisi johtaa useiden tuntien tai päivien sähkökatkoihin.

Toimi näin sähkökatkon aikana:

  • Käännä virta pois kodinkoneista, valoista, sähköpattereista ja sähkölaitteista
  • Jos esimerkiksi silitysrauta on päällä sähköjen palauduttua, mutta ketään ei ole kotona, saattaa syntyä tulipalo.
  • Jätä kuitenkin yksi valaisin päälle, niin tiedät, milloin sähköt palaavat.
  • Älä soita, vaan lähetä tekstareita. Verkon kapasiteetti tarvitaan hätäpuheluita varten. Soittaminen myös kuluttaa enemmän virtaa puhelimesi akusta kuin tekstiviestit.
  • Älä käytä hissejä sähköpulavaroituksen ollessa voimassa, koska sähkön katketessa hissit jäävät paikoilleen eikä niistä pääse pois
  • Seuraa valtakunnallista ja paikallista uutistarjontaa ja tiedottamista asiaan liittyen. Ajankohtainen paikallinen tilanne päivitetään Äänekosken Energian nettisivuilla.
  • Mikäli teillä on terveydenhoidon kannalta kriittisiä sähköä käyttäviä laitteita (esim. happirikastimet, kipupumput), keskustelkaa etukäteen teitä hoitavan sairaanhoitohenkilökunnan kanssa, kuinka tällaisessa tilanteessa toimitaan.
  • Vaikka sähkökatkon aikana vettä tulisikin vesijohdosta, on sen juoksuttamista viemäriin vältettävä (esim. suihku).

Lue lisää:

https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/eri-toimijoiden-roolit-sahkopulatilanteessa/

https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/kysymyksia-ja-vastauksia/

HUOM! Sähköpulatilanteessa ÄLÄ SOITA verkkoyhtiösi asiakaspalveluun tai vikapäivystykseen ruuhkan välttämiseksi. Energialaitos tietää, miltä alueilta sähkö on katkaistu.

Soita verkkoyhtiöön VAIN, jos havaitsette sähkönjakelutekniikan (kuten muuntamot, johdot jne) rikkoutumisia tai muuta poikkeuksellista.

Jos havaitsette ihmisten terveyteen tai omaisuuteen kohdistuva merkittävää uhkaa, soittakaa yleiseen hätänumeroon 112.

Kun sähköt palaavat, toimi näin

Verkon kuormitusta eli sähkön kulutusta täytyy lisätä maltilla ja vaiheittain kun sähköt alkavat palata. Kuormituspiikkiä välttämällä varmistetaan, että sähköt eivät katkea uudestaan.

  • Laita sähköpatterit päälle eri huoneissa puolen tunnin välein.
  • Lämmitä sähkösauna vasta kun tilanne on varmasti ohi
  • Sähköuunilla ei kannata valmistaa ruokaa, vaan käytä mikroaaltouunia.
  • Varmista, että auton lämmitys ei ole päällä
  • Mikäli veden tulo on katkennut sähkökatkon aikana, niin vesi saattaa olla epätavallisen väristä vedenpaineen palauduttua normaaliksi. Tällöin vettä kannattaa laskea yhdestä hanasta, kunnes väri kirkastuu normaaliksi.