Sähkön pientuotanto

Näitä ohjeita seuraamalla tuotantolaitteistosi liittäminen sähköverkkoon tapahtuu sujuvasti ja laitos on turvallinen käyttää. Pientuotanto tuotetaan ensisijaisesti omaan käyttöön ja sähkön syöttö jakeluverkkoon on vähäistä.

Sähköntuotanto

Verkkopalvelumaksu verkkoon syötetystä energiasta

0,74 €/MWh

Hinnat sisältävät alv 24 %.

Ilmoita pientuotannosta

Olethan yhteydessä Äänekosken Energiaan hyvissä ajoin (3–4 kk) ennen käyttöönottoa lähettämällä meille Mikrotuotannon yleistietolomakkeen täytettynä. Lomakkeen saat tästä (PDF).

On suositeltavaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme jo ennen hankintaa, jotta voidaan varmistua tuotantolaitoksen liittämiskelpoisuudesta yleiseen sähköverkkoon. Äänekosken Energia Oy:n sähköverkkoon voidaan kytkeä SFS-EN 50438 ja VDE-AR-N-4105 vaatimukset täyttäviä mikrotuotantolaitteita (enintään 50 kVA tehoinen tuotantolaitos).

Tarkista oman kuntasi rakennusvalvontaviranomaiselta, tarvitseeko tuotantolaitoksesi rakennus- tai toimenpideluvan

Tuotannon liittäminen sähköverkkoon

Tuotantolaitteistosi tulee olla soveltuva sähköverkkoon kytkettäväksi. Itse voimalan rakentaminen ja liittymispisteen jälkeiset sähkötyöt kuuluvat asiakkaalle. Asennukset voi suorittaa vain sähköalan ammattilainen.

Sähköliittymä

Tuotantolaitos liitetään yleensä asiakkaan olemassa olevaan sähköliittymään tai sitä varten voidaan rakentaa erillinen liittymä. Jos tuotantolaitoksen nimellisteho ylittää olemassa olevan sähköliittymän sopimustehon, tulee liittymistehoa kasvattaa.

Tuotantolaitoksen käyttöönotto

Lähtökohtana on varmistaa verkon ja tuotantolaitoksen käyttöturvallisuus kaikissa tilanteissa. Tuotantolaitteisto voidaan kytkeä verkkoon vasta, kun verkkoyhtiöltä on saatu lupa laitoksen käyttöönottamiselle. Sitä ennen asiakkaan tulee toimittaa verkkoyhtiölle asianmukaiset käyttöönotto- ja koestuspöytäkirjat.

  • Ennen käyttöönottoa liittymispisteessä oleva sähkömittari voidaan ohjelmoida mittaamaan energiaa kahteen suuntaan. Verkkoyhtiö ei osta sähköä, vaan tuottaja myy tuottamansa sähkön valitsemalleen sähkön myyjälle ja tekee tämän kanssa sähkönmyyntisopimuksen. Ylijäämäenergian voi syöttää verkkoomme.

 Ylijäämäsähkön myynti Äänekosken Energia Oy:lle

  • Sinulla on voimassaoleva tuotannon verkkopalvelusopimus ja (riippuen tuotantolaitoksen koosta ja liittämiskohdasta) tuotannon liittymissopimus paikallisen jakeluverkon haltijan kanssa
  • Sinulla on voimassaoleva sähkönmyyntisopimus Äänekosken Energia Oy:n kanssa. Tällä sopimuksella ostat meiltä sähköä silloin, kun oma mikrotuotantosi ei riitä kattamaan kulutusta
  • Sinulla on Äänekosken Energia Oy:n kanssa voimassaoleva sopimus omatuotannon ylijäämän ostamisesta
  • Vuositasolla  meiltä ostamasi sähkönmäärä on suurempi kuin meille myymäsi sähkö
  • Kyseessä on kotitalous tai yritys, jonka kulutuskohteen pääsulakekoko on enintään 3x 63 A
  • Tuotantosi on uusiutuvaa energiaa
  • Kohteessa tulee olla tuntirekisteröivä etämittaus ja kaksisuuntainen mittalaite, joka mittaa erikseen verkkoon syötetyn ja sieltä otetun energian. Paikallisen jakeluverkonhaltijan tulee toimittaa verkkoon siirretyn sähkön määrä tunnin tarkkuudella
  • Enintään 50 kVA:n (kilovolttiampeerin) tuotantolaitos

Sähkön verkkopalveluhinnasto mikrotuotannolle

Hinta sis. alv 24 %

Verkkopalvelumaksu verkkoon syötetystä energiasta 0,74 €/MWh.

Sähkönostohinnasto omalle mikrotuotannolle

Hinta 1.9 2015 alkaen tuottajalle joka ei ole alv-velvollinen

Pörssisähkön energiahinta snt/kWh
Pörssisähkön hinta on Suomen hinta-alueen arvonlisäveroton tunti-spothinta
Jos tuottaja on alv-velvollinen, lisätään ostohintaan alv 24 %

Välityspalkkio  0,3 snt/kWh
Perusmaksu     0 euroa/kk