Tietoa rakentajalle

Ryhtyessäsi rakentamaan uutta kiinteistöä Äänekosken Energian toiminta-alueella, tutustu tämän osion alle kokoamaamme rakentajan tietopakettiin huolella, jotta projektisi sujuisi mahdollisimman nopeasti ja mutkattomasti!

Meiltä saat tarvitsemasi liittymät

Harkitsetko rakentamista tai kaipaako sähkö-, vesi- tai kaukolämpöliittymäsi päivitystä? Ole meihin yhteydessä hyvissä ajoin, vähintään kuukautta ennen liittymän tarvetta.

Täytä esitietolomake täällä niin olemme sinuun yhteydessä noin viikon sisällä.

Rakentajan muistilista

  • Ota yhteys energiayhtiöön jo suunnitteluvaiheessa, saat neuvontaa mm. lämmitystavan valinnassa.
  • Selvitä tontilla olevat maanalaiset johdot ja putket ennen kaivutöihin ryhtymistä. Äänekosken Energia antaa tietoja omistamistaan johdoista ja putkista.
  • Tilaa liittymät ajoissa (sähkö, vesi, kaukolämpö). Ole yhteydessä viimeistään kuukautta ennen liittymän tarvetta.
  • Sähköliittymä tulee tilata pienjänniteverkon läheisyydessä sijaitsevalle aluelle vähintään kaksi viikkoa ennen sähkön tarvetta, ja muille alueille vähintään kuukautta ennen. Liittymissopimus tehdään aina kirjallisena ja ennen työmaasähkön toimittamista. HUOM! Liittymiskaapeli ei sisälly sähköliittymän hintaan.
  • Tilaa työmaasähkö ja rakentamisen aikainen työmaavesi ajoissa.
  • Teetä sähkösuunnitelma sähkösuunnittelijalla tai -urakoitsijalla.
  • Pyydä urakkatarjoukset sähköasennuksista.

Muista kuluttajamaadoituksen rakentaminen perustustöiden yhteydessä. Ohjeet saat energiayhtiöltä tai sähköurakoitsijalta.

Rakentamiseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme:

Asiakaspalvelu 020 632 3800

Kuluttajamaadoitus

Jokaisessa käyttöönotettavassa sähköliittymässä tulee olla kuluttajamaadoitus.
Uuden suosituksen mukaan tämä tarkoittaa perustusmaadoituselektrodin rakentamista ensisijaisesti rakennuksen perustuksiin tai maahan perustusten alle. Lisäksi suositellaan, että perustusmaadoituselektrodi rakennetaan jokaiseen sähköliittymän rakennukseen.

Maadoitukseen käytetään vähintään 16 mm2 kuparia. Kuparista tehdään lenkki perustusten alle pohjalle maahan tai upotetaan anturavaluun. Lenkin molemmat päät tuodaan sähköpääkeskuksen päämaadoituskiskolle.

Perustusmaadoituselektrodia suositellaan käytettäväksi jo työmaasähkökeskus-vaiheessa. Tällöin vaarat ja riskit sähkönkäytössä ovat suurimmillaan! Kannattaa ottaa yhteyttä omaan sähköurakoitsijaan tai Äänekosken Energiaan.

Työmaasähkö ja -vesi

Suosittelemme, että jokainen rakentaja olisi meihin yhteydessä työmaasähkön, –veden ja muiden kysymysten tiimoilta hyvissä ajoin, jotta rakentaja saa sähkön ja veden haluamanaan ajankohtana.

Sähköttömillä alueilla tilaus on tehtävä vähintään kuukautta ennen tarvetta, sillä on varattava aikaa verkoston suunnittelua ja rakentamista varten. Kaava-alueilla ja muualla, missä sähköverkko on lähellä, riittää lyhyempi aika, vähintään kuitenkin kaksi viikkoa.

Työmaa-aikainen sähkönjakelu hoidetaan joko työmaakeskuksen tai pihakeskuksen avulla. Työmaakeskus yleensä vuokrataan ja sitä käytetään niin kauan kuin lopullinen mittauskeskus asennetaan, mittaroidaan ja siihen kytketään sähkö.

Pihakeskus asennetaan nimensä mukaisesti pihalle joko piharakennuksen seinustalle tai muuhun sopivaan paikkaan. Pihakeskukseen asennetaan lopullinen liittymä ja mittaus. Keskus palvelee rakennusaikana työmaakeskuksena. Myöhemmin siitä saa sähköä ulkona käytettäville sähkölaitteille.

Jos rakennustyö kestää kauan, voi pihakeskus olla edullisempi vaihtoehto. Silloin välttyy työmaakeskuksen vuokra- ja asennuskuluilta. Myös sähkön saa edullisemmin, jos ottaa heti lopullisen liittymän.

Puunkaatoapu

Annamme normaalina työaikana veloituksetta puunkaatoapua sähköjohtojen välittömässä läheisyydessä olevien puiden kaatoon.

Puunkaatoapua voi tilata asiakaspalvelunumerostamme 020 632 3800 tai sähköpostilla osoitteesta info(at)aane-energia.fi

Kaapelinäyttö

Jos kaivupaikkasi lähellä on Äänekosken Energia Oy:n sähkökaapeleita tai putkia, on paikalle tilattava näyttöpalvelu. Äänekosken Energia Oy:n omistamille sähkökaapeleille, kaukolämpöputkille ja vesihuoltolinjoille näyttö tilataan  kaivulupa.fi -palvelun kautta. Otamme sinuun yhteyttä näytön ajankohdan sopimiseksi.

Kun näyttö tilataan yli kolme työpäivää etukäteen, se on maksuton. Muussa tapauksessa näytöstä veloitetaan 120 euroa.

Linkki palveluun: https://www.kaivulupa.fi/

Lisätietoja kaapelinäytöistä täältä.

HÄTÄNÄYTÖT

Tilaa hätänäyttö aina puhelimitse arkisin klo 07.00 – 17.00
numerosta 0800 133 544

Muina aikoina vikapäivystysnumerot ovat:

  • Vesihuolto 020 632 3868
  • Sähkö, kaukolämpö ja katuvalot 020 632 3899

Huomaa, että Äänekosken Energia Oy näyttää myös katuvaloverkon, mutta verkon omistaja on Äänekosken kaupunki.