Tietoa rakentajalle

Ryhtyessäsi rakentamaan uutta kiinteistöä Äänekosken Energian toiminta-alueella, tutustu tämän osion alle kokoamaamme rakentajan tietopakettiin huolella, jotta projektisi sujuisi mahdollisimman nopeasti ja mutkattomasti!

Liittymävaihtoehdot

Kaukolämpöliittymä

Tarjoamme mielellämme kaukolämpöä kaikkiin nykyisen verkostomme vaikutuspiiriin kuuluviin kohteisiin.

Vesiliittymä

Äänekosken Energian tehtävänä on tuottaa yhdyskunnan ja sen kehittymisen edellyttämät vesihuoltopalvelut hyvätasoisina ja liiketaloudellisia periaatteita noudattaen toiminta-alueillaan Äänekosken kaupungissa.

Sähköliittymä

Sähköliittymä tulee tilata pienjänniteverkon läheisyydessä sijaitsevalle aluelle vähintään kaksi viikkoa ennen sähkön tarvetta, ja muille alueille vähintään kuukautta ennen. Liittymissopimus tehdään aina kirjallisena ja ennen työmaasähkön toimittamista. HUOM! Liittymiskaapeli ei sisälly sähköliittymän hintaan.

Rakentajan muistilista

  • Ota yhteys energiayhtiöön jo suunnitteluvaiheessa, saat neuvontaa mm. lämmitystavan valinnassa.
  • Selvitä tontilla olevat maanalaiset johdot ja putket ennen kaivutöihin ryhtymistä. Äänekosken Energia antaa tietoja omistamistaan johdoista ja putkista.
  • Tilaa liittymät ajoissa (sähkö, vesi, kaukolämpö).
  • Tilaa työmaasähkö ajoissa.
  • Teetä sähkösuunnitelma sähkösuunnittelijalla tai -urakoitsijalla.
  • Pyydä urakkatarjoukset sähköasennuksista.

Muista kuluttajamaadoituksen rakentaminen perustustöiden yhteydessä. Ohjeet saat energiayhtiöltä tai sähköurakoitsijalta.

Rakentamiseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme:

Asiakaspalvelu 020 632 3800

Liittymätilauksen tietolomake

Voit myös täyttää pdf-lomakkeen ja postittaa tai toimittaa sen Äänekosken Energian toimistolle osoitteella Äänekosken Energia, Kotakennääntie 31, 44100 Äänekoski.

Kuluttajamaadoitus

Jokaisessa käyttöönotettavassa sähköliittymässä tulee olla kuluttajamaadoitus.
Uuden suosituksen mukaan tämä tarkoittaa perustusmaadoituselektrodin rakentamista ensisijaisesti rakennuksen perustuksiin tai maahan perustusten alle. Lisäksi suositellaan, että perustusmaadoituselektrodi rakennetaan jokaiseen sähköliittymän rakennukseen.

Maadoitukseen käytetään vähintään 16 mm2 kuparia. Kuparista tehdään lenkki perustusten alle pohjalle maahan tai upotetaan anturavaluun. Lenkin molemmat päät tuodaan sähköpääkeskuksen päämaadoituskiskolle.

Perustusmaadoituselektrodia suositellaan käytettäväksi jo työmaasähkökeskus-vaiheessa. Tällöin vaarat ja riskit sähkönkäytössä ovat suurimmillaan! Kannattaa ottaa yhteyttä omaan sähköurakoitsijaan tai Äänekosken Energiaan.

Työmaasähkö

Työmaasähkö kannattaa tilata riittävän ajoissa, jotta sen saa haluamanaan ajankohtana.
Sähköttömillä alueilla tilaus on tehtävä vähintään kuukautta ennen tarvetta, sillä on varattava aikaa verkoston suunnittelua ja rakentamista varten. Kaava-alueilla ja muualla, missä sähköverkko on lähellä, riittää lyhyempi aika, vähintään kuitenkin kaksi viikkoa.

Työmaa-aikainen sähkönjakelu hoidetaan joko työmaakeskuksen tai pihakeskuksen avulla. Työmaakeskus yleensä vuokrataan ja sitä käytetään niin kauan kuin lopullinen mittauskeskus asennetaan, mittaroidaan ja siihen kytketään sähkö.

Pihakeskus asennetaan nimensä mukaisesti pihalle joko piharakennuksen seinustalle tai muuhun sopivaan paikkaan. Pihakeskukseen asennetaan lopullinen liittymä ja mittaus. Keskus palvelee rakennusaikana työmaakeskuksena. Myöhemmin siitä saa sähköä ulkona käytettäville sähkölaitteille.

Jos rakennustyö kestää kauan, voi pihakeskus olla edullisempi vaihtoehto. Silloin välttyy työmaakeskuksen vuokra- ja asennuskuluilta. Myös sähkön saa edullisemmin, jos ottaa heti lopullisen liittymän.

Puunkaatoapu

Annamme normaalina työaikana veloituksetta puunkaatoapua sähköjohtojen välittömässä läheisyydessä olevien puiden kaatoon.

Puunkaatoapua voi tilata asiakaspalvelunumerostamme 020 632 3800 tai sähköpostilla osoitteesta info(at)aane-energia.fi

Kaapelinäyttö

Ennen maankaivuutöihin ryhtymistä on aina varmistettava, ettei alueella ole maanalaisia johtoja. Selvitämme veloituksetta omien johtojemme sijainnin.

Kaapelinäyttö on syytä tilata mahdollisimman ajoissa, viimeistään vuorokautta ennen kaivuutöihin ryhtymistä.

Tilaa kaapelinäyttö suoraan työnjohtaja Heikki Hämäläiseltä puh. 0400 542274 tai asiakaspalvelunumerostamme 020 632 3800.

Tilaaminen onnistuu myös sähköpostilla osoitteesta info(at)aane-energia.fi