Usein kysyttyjä kysymyksiä vesihuollosta

Tällä palstalla vastaamme tavallisimpiin kysymyksiin vesihuollosta. Jos et löydä etsimääsi tietoa, vastaamme mielellämme tiedusteluusi asiakaspalvelussa p. 020 632 3800.

Vedenjakelu ja laatu

Vettä ei tule. Mitä teen?

Ensin kannattaa selvittää kiinteistön huoltomieheltä, tehdäänkö talossa korjaustöitä, joiden vuoksi veden tulo olisi katkaistu. Asuinalueella saatetaan myös tehdä vesijohtotöitä. Jos katkoksesta ei ole ilmoitettu, se ei todennäköisesti kestä kauaa. Mikäli vesikatkos on kestänyt pitkään ilman, että asiasta on tiedotettu, ota yhteys Äänekosken Energian vikailmoitusnumeroihin.

Lämmintä vettä ei tule. Mitä teen?

Asuessasi kerros- tai rivitalossa ota yhteys kiinteistön huoltomieheen. Todennäköisesti talon lämpöjakokeskuksessa on häiriö. Omakotitalossa asuessasi tarkasta lämminvesivaraajan tai kaukolämmönvaihtimen toiminta ja ota tarvittaessa yhteys alan huoltoliikkeeseen. Äänekosken Energia toimittaa kylmän veden ja käyttöveden lämmitys tapahtuu kiinteistökohtaisesti.

Miksi vesi on harmaata tai poreilee?

Veden harmaus tai poreilu johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista kun veteen on päässyt esimerkiksi liitostöiden johdosta ilmaa. Ilmiö on vaaraton ja vesi muuttuu melko nopeasti seistessään kirkkaaksi. Kuumassa vedessä sameutta ilmenee lähes aina.

Miksi vesihanasta tulee vihreää vettä?

Vesijohtoveden muuttuminen yhtäkkiä vihreäksi kertoo kiinteistön kaukolämmönvaihtimen rikkoutumisesta. Kaukolämpöverkon kiertovesi on päässyt rikkoutuneen lämmönvaihtimen kautta käyttöveteen. Ota yhteys kiinteistön huoltomieheen tai putkiurakoitsijaan.

Miksi vesi on joskus ruskeaa?

Syynä on yleensä joko yleisessä tai kiinteistön omasta vesijohtoverkostosta peräisin olevien rauta- ja mangaanikerrostumien irtoaminen. Irtoaminen johtuu useimmiten siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut verkoston korjaus- tai muutostöiden johdosta. Yleensä veden laatuhäiriö poistuu vettä juoksuttamalla. Mikäli häiriö on pitkäkestoinen, ota yhteys Äänekosken Energian vikailmoitusnumeroon. Ruskea vesi ei yleensä ole terveydelle vaarallista, mutta veden juomista on silti syytä välttää kunnes haitta poistuu.

Kuinka kovaa on vesijohtovesi? Tarvitsenko veden kovuuden takia lisäaineita vesijohtoverkkoon liitetyssä pesukoneessa?

Veden kovuus ilmoitetaan usein kokonaiskovuutena (mmol/l), joka kuvaa pääasiassa liuennutta kalsiumia (Ca) ja magnesiumin (Mg) määrää. Äänekoskella ja Konginkankaalla vesi on hyvin pehmeää (0 – 0,5 mmol/l), Suolahdessa ja Sumiaisissa pehmeää (0,51 – 1,0 mmol/l). Pesuainevalmistajien luokituksen mukaan vesi on pehmeää, eikä mitään lisäaineita tai lisäannostelua pesukoneissa tarvita.

Asun paritalossa. Kummassakin asunnossa on vesimittari. Meillä on päämittari, jonka mukaan vesilaskut tulevat. Miksi erillisten asuntojen vedenkulutusta ei voi mitata ja laskuttaa täysin erikseen? Onhan kerrostaloissakin erillisiä vesimittareita.

Yhtiö tekee kunkin kiinteistön kanssa yhden liittymäsopimuksen. Jokaista liittymää kohden tulee yksi vesimittari, jonka perusteella laskutamme, myös kerrostaloissa. Esimerkiksi kerros- ja rivitalojen huoneistokohtaiset vesimittarit ovat niin sanottuja takamittareita, joiden perusteella taloyhtiö laskuttaa kulutuksen asukkailta.

Talousveden laatu

Äänekosken Energia huolehtii talousveden laadusta vesihuoltoverkkonsa alueella. Juomaveden laatu on ollut korkealaatuista.

Veden laatua tutkitaan viranomais- ja omavalvontanäytteillä verkostoalueittain seuraavasti:

 • Äänekoski-Hirvaskangas-Puntavuori (ÄHP)
 • Liimattala-Konginkangas (LK)
 • Suolahti-Sumiainen (SS)
 • Rautionmäki (R)
 • Uusimmat veden laadun testausselosteet löydät täältä:

  Joulukuu 2022 Konginkangas

  Marraskuu 2022 Häränvirta, Hirvaskangas, Kieppi ja Suolahti

  Lokakuu 2022 Konginkangas

  Lokakuu 2022 Lähtevä vesi Häränvirta, Mutapohja ja Liimattala

  Syyskuu 2022 Äänekoski ja Suolahti

  Huhtikuu 2022 Äänekoski, Suolahti ja Konginkangas

  Huhtikuu 2022 Rautionmäki

  Helmikuu 2022 Äänekoski, Puntavuori ja Sumiainen

  Tammikuu 2022 Liimattala

  Marraskuu 2021 Koukkuniemi, Hirvaskangas ja Suolahti

  Lokakuu 2021 Konginkangas

  Syyskuu 2021 Honkola, Äänekoski ja Rautionmäki

  Aikaisemmat vuoden 2021 veden laadun laboratoriotulokset löydät kootusti täältä:

  Talousveden viranomaistarkkailun tulokset 1.-8. 2021

  TALOUSVEDEN RISKINARVIOINTI

  Äänekosken energia Oy on laatinut terveydensuojelulain mukaisen talousveden riskinarvioinnin. Riskinarviointi on tehty soveltaen SFS-EN 15975-2 standardia (Juomavesijärjestelmän turvallisuus) ja Maailman terveysjärjestöjen suosittelemaa Water Safety Plan -periaatetta. Riskinarvioinnin tulokset huomioidaan valvontaohjelmissa, saneeraussuunnitelmissa ja kunnossapidossa. Terveydensuojeluviranomainen on hyväksynyt riskinarvioinnin 31.12.2020.

   

  Jätevesiviemäröinti

  Miksi viemäri haisee sisällä?

  Tarkasta pesu- ja kodinhoitohuoneen lattiakaivojen kunto ja puhtaus sekä onko hajulukossa vettä. Kuiva hajulukko aiheuttaa viemärin hajua. Lattialämmitys voi kuivattaa lattiakaivon hajulukon nopeastikin. Mikäli kiinteistön viemärin tuuletusputki on tukkeutunut, niin siitä voi aiheutua viemärin hajua sisätiloissa. Viemärin tuuletusputken tulee toimia esteettömästi. Kovalla pakkassäällä tuuletusputkeen kertynyt vesihöyry voi jäätyessään aiheuttaa tuuletusputken tukoksen.

  Miksi kinkunpaistorasvoja ei saa kaataa viemäriin?

  Kun kuumaa kinkunpaistorasvaa kaadetaan wc-pöntön tai tiskialtaan kautta kylmään viemäriveteen, rasva hyytyy jäähtyessään ja aiheuttaa helposti tukoksia kiinteistön omissa viemäriputkissa. Kinkunpaistorasvaa ei saakaan kaataa viemäriin vaan sitä tulee käsitellä biojätteenä. Kinkunpaistorasvan kannattaa antaa ensiksi jäähtyä kunnolla ja sen jälkeen laittaa se jähmettyneenä biojätteen sekaan tai kompostiin. Jos jäähtynyt rasva laitetaan kaatopaikkajätteeseen, se pitää pakata esim. maitotölkkiin ja sulkea tölkki tiivisti teipillä. Muovisen kinkunpaistopussin voi laittaa energiajätteeseen. Itsesuolatun kinkun suolausveden voi kaataa viemäriin, mutta kinkunpaistorasvaa siis ei.

  Asumme omakotitalossa. Kesäkaudella käytämme runsaasti kasteluvettä, joka ei valu viemäriin. Miksi emme saa jätevesimaksusta alennusta?

  Vesi ja jätevesilaskun suuruus perustuu vesimittarin lukemaan, koska jäteveden määrää ei mitata. Erillinen kasteluvesimittarikaan ei auttaisi. Se mahdollistaisi väärinkäytökset, koska kasteluvettä voidaan käyttää muihinkin tarkoituksiin. Jäteveden osalta maksua voidaan alentaa vain jätevesimittauksella, joka puolestaan on käytännössä niin kallis toteuttaa, ettei se yleensä kannata.

   

  Sadevesiviemäröinti

  Mitä tarkoittaa hulevesi?

  Hulevedellä tarkoitetaan kiinteistön sadevesiä ja perustusten kuivatusvesiä eli ns. salaojavesiä.

  Milloin kiinteistön on liityttävä hulevesiviemäriin?

  Pääsääntöisesti kiinteistön hulevedet tulee käsitellä kiinteistön omalla tontilla. Mikäli tähän ei ole mahdollisuutta tai hulevedet aiheuttavat ongelmia esimerkiksi naapuritonteille, niin päätös kiinteistön liittämisestä hulevesiviemäriin tehdään kiinteistökohtaisesti.

   

  Katukaivot ja tulviminen

  Sadevesiviemärin runkoputken kunnossapidosta ja kapasiteetista vastaa Äänekosken Energia

  Kannattaa muistaa että liittymissopimuksiin kirjattu sadevesiviemärin padotuskorkeus on kadun pinta + 10 cm. Rakennuksen on siis kyettävä kestämään veden nouseminen tälle tasolle. Kiinteistöt omistavat omat hulevesitonttijohtonsa sekä kadun alla että omalla tontillaan ja vastaavat niiden kunnosta ja kapasiteetista.