Energiansäästövinkit

Tälle sivulle on koottu hyväksi havaittuja vinkkejä, sekä työkaluja energiansäästöön ja kustannusten seuraamiseen.

Näin säästät sähköä, lämpöä ja vettä

Jokainen voi vaikuttaa monin tavoin omaan energian ja veden kulutukseensa ja sen myötä elinkustannuksiin. Olemme koonneet tälle sivulle erilaisia vinkkejä, joiden avulla voit vähentää kulutustasi. Pienilläkin muutoksilla on pitkällä aikavälillä iso vaikutus.

Sähkön säästäminen alkaa oman energiankulutuksen ymmärtämisestä

Energia Online -palvelussa voit tutustua siihen, miten juuri sinun kotitaloudessasi käytetään energiaa. Kun tunnet omat energiankulutustottumuksesi, on helpompi hahmottaa mistä voit säästää. Palvelun avulla näet myös, miten säästötoimenpiteet ja kulutustottumusten muutokset vaikuttavat konkreettisesti.

Tarkastele sähkölaskujasi Energia Online -palvelussa

Älä jäähdytä ja lämmitä samaan aikaan

Jos talossa on ilmalämpöpumppu tai muu jäähdytysjärjestelmä, automaattijäähdytyksen kanssa tulee olla tarkkana, ettei jäähdytys ole yhtä aikaa päällä lämmityksen kanssa. Tällöin energiaa kuluu kaksinverroin, kun samaa tilaa jäähdytetään ja lämmitetään samaan aikaan.

Esimerkiksi takkaa lämmitettäessä voi olla hyvä puhaltaa ilmalämpöpumpun avulla lämmintä ilmaa muualle asuntoon. Tarkista kuitenkin, ettei ilmalämpöpumppu ole automaattiasennossa. Tällöin se saattaa yrittää jäähdyttää asuntoa samaan aikaan kun takka sitä lämmittää.

Vastaavasti kesällä asuntoa ei saa jäähdyttää niin viileäksi, että lämmitys käynnistyy automaattisesti esim. kosteissa tiloissa tai muuallakin pattereissa tai lattialämmityksessä.

Tiedätkö, mistä kotisi sähkönkulutus koostuu?

Kotitaloussähkön kulutus muodostuu jokapäiväisistä elämää varten hankituista sähkölaitteista kuten valaisimista, viihde-elektroniikasta, pyykinpesukoneista, sähköliesistä ja saunan kiukaista.

Alla olevassa graafissa on kuvattu kaukolämmitetyssä rivitalossa asuvan kolmihenkisen perheen sähkönkäytön vuosikulutuksen jakaumasta. Kulutus tällaisessa kohteessa on keskimäärin 4800 kWh/vuosi. Alla olevassa kuvaajassa lattialämmityksellä tarkoitetaan wc- ja kylpyhuonetilojen sähkölämmitystä.

Monilla paikkakunnilla kirjastoista voi lainata energiamittaria kodinkoneiden sähkönkulutuksen mittaukseen. Myös Äänekosken Energialta saat lainaan mittarin, jolla voit kätevästi mitata kodinkoneiden sähkönkulutuksen. Mittarin voit noutaa asiakaspalvelupisteestämme.

Vertaile omaa sähkönkäyttöäsi datahubissa

Fingridin datahub on keskeinen tietovarasto, johon tallennetaan kaikki sähkönkäyttöön liittyvät tiedot Suomessa. Sinne kerätään 3,9 miljoonan sähkönkäyttöpaikan kulutustiedot, laskutustiedot, asiakastiedot, sopimustiedot ja mittarointitiedot. Tietoja toimittavat sähköyhtiöt, verkkoyhtiöt ja mittauspalvelujen tarjoajat. Datahub tekee sähkönkulutuksen ja siihen liittyvien tietojen hallinnasta helpompaa ja läpinäkyvämpää.

Jokainen sähkönkäyttäjä voi kirjautua datahubin loppuasiakasportaaliin. Kirjautumalla löydät oman käyttöpaikkasi tietojen lisäksi vertailutietoa itsesi kaltaisista sähkönkäyttäjistä. Voit tarkistaa, käytätkö keskimääräistä enemmän vai vähemmän sähköä.

Datahubin asiakasportaaliin pääset täältä.

Paljonko kahvin keittäminen kuluttaa sähköä vuodessa?

Sähkölaitteen kulutuksen voit myös laskea itse. Tarvitset sähkön hinnan lisäksi tiedon laitteen kuluttamasta energiamäärästä, jonka löydät useimmiten laitteen tyyppikilvestä. Käytetään esimerkkinä kahvinkeitintä.

 • Kahvinkeittimen kilpimerkintä 1000 W = 1 kW
 • Sähkön hinta 10 snt / kWh
 • Käyttö 1 h/pvä

Päiväkulutus: 1 h x 1 kW = 1 kWh
Vuosikulutus: 1 kWh x 365 vrk = 365 kWh
Vuosihinta: 10 snt/kWh x 365 kWh = 36,5 euroa/vuosi

Parhaat sähkönsäästövinkit

 • Kulutusseuranta auttaa sinua ymmärtämään, mihin ja milloin sähköä kuluu kotona. Tiedon pohjalta voit tehdä tietoisia valintoja sekä varmistaa, että energiansäästötoimet todella tehoavat.
 • Hyödynnä laitteiden aikaohjauksia. Erityisesti paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttöä on tarpeen ajoittaa niihin hetkiin, kun sähköä tuotetaan edullisemmin ja puhtaasti tuuli- ja aurinkovoimalla.
 • Sauno energiatehokkaasti ja ripeästi. Älä pidä kiuasta kuumana turhaan, tiivistä saunavuorot ja laske lämpötilaa. Ilmanvaihtoventtiilin voi sulkea lämmittämisen ajaksi ja avata, kun aloitat saunomisen
 • Sammuta laitteet, joita et käytä.
 • Varmista, ettei valaisimissa enää ole vanhanaikaisia hehkulamppuja. Jos on, vaihda heti ledeihin.

Lähde: Motiva

 

Lämmityskustannukset kuriin! 

Suomessa talojen lämmitykseen kuluu valtavasti energiaa. Asuinrakennusten energiankulutuksessa lämmitys muodostaa noin puolet kokonaisenergiankulutuksesta.

Parhaat lämmönsäästövinkit:

 • Laske huonelämpötiloja ainakin asteen, pari alemmaksi. Oleskelutiloihin riittää 20­–21 astetta, makuuhuoneeseen 18–20 astetta. Villasukat ja lämpimät peitot käyttöön!
 • Hyödynnä tulisija. Paras puulaji lämmitykseen on koivu.
 • Älä peitä patteritermostaattia esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla.
 • Tuuleta nopeasti ristivedolla.
 • Muista verhojen merkitys! Paksumpaa kangasta oleva verho vastaa eristävyydeltään yhtä ikkunalasia. Verhot kannattaa sulkea päiväksi, kun lähdet töihin.
 • Sähkön riittävyyden ja tulevaisuuden hinnan kannalta on tärkeää painottaa kulutusta arkipäivien aamupäivältä illalle ja yölle.
 • Siirrä saunavuoroa! Perjantai- ja lauantai-iltaisin sähkö on kallista, koska se on yleinen aika lämmittää sähkösaunaa. Sähkösaunaa kannattaisikin lämmittää näiden aikojen ulkopuolella, esim. lauantaiaamuna tai sunnuntai-iltana.

Kulutanko paljon vai vähän lämpöenergiaa? 

Energiaviraston vertailutaulukosta voit verrata, paljonko kulutat lämpöä verrattuna muihin vastaaviin loppuasiakkaisiin. Vertailutaulukko löytyy täältä.

Säästä lämmintä vettä

Omakotitalossa käyttöveden lämmityksen osuus on keskimäärin viidennes vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Vedenkäyttötottumuksilla on väliä! Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 155 l/vrk. Lämmintä vettä jokainen käyttää 40–50 litraa vuorokaudessa.

Päivittäinen vedenkulutus jakautuu keskimäärin

 • peseytyminen 60 litraa
 • WC:n huuhtelu 40 litraa
 • keittiö 35 litraa
 • pyykki 20 litraa

Parhaat vedensäästövinkit:

 • Lyhennä suihkuja! Viiden minuutin suihkussa vettä kuluu keskimäärin 60 litraa, ammekylvyssä viisi kertaa enemmän.
 • Pese taloudellisesti täysiä koneellisia. Sähkönkulutus puolittuu, kun muutat pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen.
 • Hanki nykyaikaiset, vesipihit laitteet ja vesikalusteet.

Reikä vesiputkessa?

Onhan vesiputkesi kauttaaltaan ehjä? Pienikin reikä vesiputkessa aiheuttaa ajan myötä yllättävän suuret vuodot. Alla olevasta taulukosta näet pienistä rei’istä vuorokaudessa ja vuodessa vuotavan vesimäärän.

 

reika_vesiputkessa

 

Onko sinulla kysyttävää sähkön, lämmön tai veden kulutuksesta? 

Motiva palvelee kaikkia energiankäyttäjiä:

Voit tutustua Motivan kuluttajien energiansäästövinkkeihin täältä.